Borrar
Noticia
Santillana Espanya passarà a formar part del grup finlandès Sanoma
Santillana Espanya passarà a formar part del grup finlandès Sanoma, un dels grans líders europeus en el sector educatiu. D’aquesta manera l’editorial aferma, encara més, els seus serveis i productes editorials tant digitals com impresos
Madrid
/ 20 octubre 2020

El Consell d’Administració de PRISA, en el desenvolupament del seu full de ruta estratègic, ha aprovat els termes per al refinançament del seu deute, que allarga el venciment fins al 2025 i reforça la liquiditat de la companyia. Al mateix temps, ha acordat la venda del negoci d’educació destinat al segment de K-12 de Santillana a Espanya a la finlandesa Sanoma per un valor de l’actiu de 465 milions d’euros.

Aquestes operacions permetran d’accelerar la transformació digital del Grup, centrada en els sistemes d’aprenentatge Ed-Tech a l’Amèrica Llatina i en els models de subscripció en els seus negocis de Mitjans.

El conseller delegat de PRISA, Manuel Mirat, considera que “amb aquestes operacions, el Grup demostra la validesa del full de ruta marcat, que també ha rebut la confiança dels creditors”. “Amb la venda de Santillana Espanya es posa de manifest la capacitat de PRISA de generar valor en els seus projectes empresarials. A més, amb l’elecció de Sanoma, Santillana contribueix de manera destacada a conformar un dels grans líders europeus en el sector de l’educació”, assenyala Mirat.

L’acord de refinançament del deute comporta allargar-ne el venciment fins al març de 2025, amb un cost inicial del 5,5% i un cost total mitjà del 7% durant la vida del contracte. Preveu l’amortització de 400 milions de deute (amb la qual cosa el deute net total es retallarà en més d’un 30%) i estableix el marc per a una futura separació efectiva dels negocis d’Educació i Mitjans. Amb aquest refinançament, la companyia disposarà del voltant de 275 milions per reforçar la seva liquiditat i facilitar el desenvolupament dels plans estratègics dels seus negocis.

El preu per la venda de Santillana Espanya ha quedat establert sobre un valor empresa de 465 milions d’euros, xifra que representa un múltiple de 9,6 vegades sobre l’ebitda mitjà del cicle educatiu del període 2017/2019, per sobre dels múltiples de les principals transaccions comparables al sector. El preu serà satisfet íntegrament en efectiu el dia de tancament de l’operació, un cop descomptat el deute net a 30 de juny de 2020 del negoci objecte de la transacció, estimat en 53 milions d’euros. La venda generarà una plusvàlua consolidada estimada en 385 milions d’euros.

El tancament de l’operació està condicionat a l’obtenció de l’autorització preceptiva tant de les autoritats de la competència espanyoles com de la Junta General d’Accionistes de PRISA, i també a la formalització del refinançament.

Després de la venda del negoci de Santillana Espanya, que representa el 21% del negoci del Grup Santillana, aquest centrarà els esforços en l’impuls dels sistemes d’aprenentatge a l’Amèrica Llatina. Santillana és l’únic operador global d’educació present a tots els països de l’Amèrica Llatina, on té una posició i una proposta de valor úniques i on projecta a altres mercats els models de subscripció que s’han desenvolupat al Brasil, amb els quals ja arriba a un total d’1,7 milions d’alumnes a la regió, amb un creixement del 25% l’últim període anual.

El procés de digitalització emprès pel Grup PRISA també mostra resultats positius en l’àrea de Mitjans, on el diari EL PAÍS ja disposa de més de 115.000 subscriptors, dels quals 68.500 són exclusius digitals. El diari AS és líder digital gràcies al seu fort creixement a l’Amèrica Llatina.

El Consell de PRISA considera que els acords adoptats permetran que el Grup es pugui centrar en el futur, de forma prioritària, en la gestió i la posada en valor sobre bases fermes i sostenibles dels seus dos negocis, Educació i Mitjans. Com ja es va posar de manifest en la Junta General passada, l’un i l’altre tenen un potencial elevat, gestionats per uns equips diferenciats, atents a les característiques i circumstàncies específiques respectives, que requereixen unes capacitats i unes rutes diferents, per estar així en condicions d’atreure els recursos i el capital necessaris per a cadascun d’ells.

 

x